Sposób przygotowania fety jest wyjątkowy. Głównymi składnikami jest świeże mleko owcze i kozie sprowadzane od lokalnych dostawców, które są tradycyjnie hodowane i żywione naturalną florą. Feta dojrzewa 60 dni w solance. Jej wilgotność nie powinna przekraczać 56%, a zawartość tłuszczu 43%.
Miejsce przygotowania fety, jak i dojrzewania sera jest określone prawnie. Do obszarów jej przygotowania należą m. in. Lesvos, Tesalia, Macedonia, Tracja, czy Epir.
Feta poprzez swoją charakterystyczną strukturę oraz kruchość jest bardzo podatna na wysychanie. Należy, więc zwrócić uwagę, aby była przechowywana w lodówce w zamkniętym pojemniku całkowicie przykryta solanką. Roztwór wody i soli nie tylko wydłuża okres przydatności produktu, ale również utrzymuje odpowiednią wilgotność. Taki sposób przechowywania pozwala na utrzymacie świeżości nawet do 3 tygodni.
Feta eksportowana jest obecnie do 35 krajów na świecie. Poza krajami Unii Europejskiej oryginalny ser można kupić na kontynentach takich jak Azja, Ameryka czy Afryka.
Co oznacza skrót PDO/CHNP?
W celu ochrony konsumentów oraz jakości tradycyjnej fety Grecy zdecydowali się opublikować indywidualne wytyczne umożliwiające rozpoznanie tradycyjnej fety, a słowo ‘Feta’ zostało zarejestrowane przez Wspólnotę Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (CHNP lub PDO – Product of Designation of Origin).
Grecja produkuje ok 143 tys. ton serów, z czego 135 tys. ton to feta. Ser ten jest nieodłącznym produktem w diecie każdego Greka, którego średnie roczne spożywanie wynosi 10 kilogramów na osobę.